0

Fotorelacja z XX Krajowych Dni Ziemniaka Poświetne 2013

Sobotni dzień sprzyjał obchodom XX Dnia Ziemniaka. Pogoda piękna, wystawcy z całej Polski tylko ludzi trochę mało. Jednak to jest chyba uroda sobotnich imprez. W niedzielę jak to na „dzień targowy” w Płońsku ludzi było więcej.

Właściwie co można było zobaczyć?

Program na sobotę, 25 sierpnia 2013:

10.00 – 10.30 Oficjalne otwarcie XX Krajowych Dni Ziemniaka

10.30 – 11.00 Seminarium szkoleniowe: Jak utrzymać plantację wolną od chwastów (dr J. Urbanowicz, IHAR Bonin)

11.00 – 11.30 Seminarium szkoleniowe: Współczesne problemy ochrony przed stonką i szkodnikami glebowymi (dr T. Erlichowski, IHAR Bonin)

11.30 – 12.00 Seminarium szkoleniowe: Sposoby ograniczania szkód gospodarczych powodowanych przez organizmy kwarantannowe (dr T. Pastuszewska, IHAR Bydgoszcz)

12.00 – 13.30 Pokaz pracy maszyn do zbioru ziemniaków oraz innych maszyn rolniczych w polu

13.30 – 14.30 Poczęstunek promocyjny – tradycyjna zupa ziemniaczana dla każdego. Podsumowanie konkursu wiedzy o ziemniaku „Czy wiesz, jaki ziemniak jesz?”

14.00 – 16.00 Forum Ziemniaka – spotkanie dystrybutorów ziemniaków jadalnych poświęcone omówieniu sposobów poprawy jakości ziemniaków w obrocie – organizator: Stowarzyszenie Polski Ziemniak.

 

Niedziela, 25 sierpnia 2013

10.00 – 10.30 Seminarium szkoleniowe: Produkcja ziemniaków jako warzywa na bardzo wczesny zbiór (dr B. Lutomirska, IHAR Jadwisin)

10.30 – 11.00 Seminarium szkoleniowe: Integrowana ochrona przed chorobami okresu wegetacji (dr J. Osowski, IHAR Bonin)

11.00 – 11.30 Seminarium szkoleniowe: Konfekcjonowanie ziemniaków w aspekcie jakości bulw (prof. Z. Czerko, IHAR Jadwisin)

11.00 – 11.30 Konkurs jakości kulinarnej wybranych odmian ziemniaka.

11.30 – 13.00 Pokaz pracy maszyn do zbioru ziemniaków oraz innych maszyn rolniczych w polu.

13.00 – 14.00 Podsumowanie Konkursu kulinarnego „Ziemniaczane smaki” wraz z degustacją.

14.30 Wręczenie Złotych Medali Krajowych Dni Ziemniaka za oferowane produkty oraz Pucharu Marszałka Województwa Mazowieckiego dla odmiany o najlepszym smaku.

16.00 Zakończenie Targów.

 

 

[ngg_images gallery_ids=”5″ image_ids=”255,260,310″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]

Więcej zdjęć w galerii

XX Krajowe Dni Ziemniaka Poświętne 24.08.2013

Głos Płońska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.